Hızlı Menü
- ÜROLOJİ POLİKLİNİĞİ
- RADYOLOJİ POLİKLİNİĞİ
- PEDİATRİ POLİKLİNİĞİ
- ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ POLİKLİNİĞİ
- ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ POLİKLİNİĞİ
- NÖROLOJİ POLİKLİNİĞİ
- KBB POLİKLİNİĞİ
- KARDİYOLOJİ POLİKLİNİĞİ
- KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
- GÖZ HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİ
- GENEL CERRAHİ
- FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON
- DAHİLİYE POLİKLİNİĞİ
- CİLDİYE POLİKLİNİĞİ
- BEYİN VE SİNİR CERRAHİSİ
- ANESTEZİ VE REANİMASYON
- DİŞ POLİKLİNİĞİ
- ACİL SERVİS
- ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ
KBB POLİKLİNİĞİ
KULAK HASTALIKLARI
İşitme ve denge organımız olan kulak kabaca tanımlamak gerekirse dış kulak, orta kulak ve iç kulak olarak üç bölümden oluşur. Kulak kepçesi ve dış kulak yolundan oluşan dış kulak hastalıklarında genellikle ağrı vardır ve özellikle infeksiyonlu durumlarda bu ağrı çok şiddetlidir. Bu durumda dış kulak yolu şişmiştir ve kulak kepçesinin hareketi çiğneme sırasında bile ağrılıdır. Bu tablo mutlaka KBB Uzmanının yardımını gerektirir. Aslında çok gürültülü olmasına karşın çözümü zor değildir bununla beraber özellikle şeker hastalarında görülmüşse daha ciddi bir değerlendirmeyi gerektirir. Orta kulak enfeksiyonlarındaki ağrı ise genellikle daha derinlerde hissedilir ve çoğu kez kulakta dolgunluk, uğultu ve hafif işitme kaybı ile birliktedir. Kulaktan kanlı bir akıntı da gelebilir. Tedavide uygun antibiyotikler ve burun tıkanıklığını gideren ilaçlar kullanılır. İç kulak bakteriyel enfeksiyonlarına ise günümüzde çok nadir rastlanılmaktadır ve başlıca belirtisi şiddetli baş dönmesi ve işitme kaybıdır. Bu durum acil uzman yardımını gerektirir. İç kulağı tutan viral enfeksiyonlarda ise tek belirti genellikle bir üst solunum yolu infeksiyonunu izleyen şiddetli bir baş dönmesi atağıdır. Burada virüs denge sinirini tuttuğu için işitme kaybı görülmez. Ancak kabakulak, kızamık ve herpes zoster virüsleri işitme organını tutarak kalıcı tipte işitme kayıpları yapabilirler.
Kronikleşmiş orta kulak iltahapları ise başlı başına özel bir konu oluşturmaktadır. Şiddetli bir infeksiyon sonrası yada tekrarlayan orta kulak iltahaplarından sonra görülebilirler. Burada sık tekrarlayan yada sürekli olan bir kulak akıntısı ve işitme kaybı başlıca belirtilerdir.Kulak akıntısının yıllardır var olması ve/veya kötü kokulu ve kanamalı olması olumsuz belirtilerdir ve infeksiyon sonuçlarının şakak kemiği içerisinde giderek ilerlediğinin göstergeleridirler. Bu durum mutlaka yakın izlem altında tedaviyi gerektirir. Özellikle “kolesteatom” denilen ilerleyici koşulun varlığı hayati önem gösterebilir. Kronik orta kulak iltahapları bazen basit fakat bazende ileri kulak ameliyatlarını gerektirebilir. Özellikle ileri tekniklerin uygulanması yada tekrarlayan ameliyatlara gerek olması halinde kulak cerrahisi ile yoğun çalışan uzmanların varlığı gerekebilir.
Orta yaşlarda (30 ila 49 arası) işitme kaybı ile başlayan ve kadınlarda 2 misli daha sık görülen “Otoskleroz” dediğimiz orta kulaktaki üzengi kemikçiğinin hareketsizleşerek ses iletimini engellediği kalıtsal eğilimli hastalığın başlıca tedavisi cerrahidir. Ameliyatla bu birkaç milimetrik kemikcik çıkartılarak yerine ses iletimini iç kulağa aktaran bir protez takılır. Bu konuda deneyimli uzmanların elinde bu ameliyatların başarısı oldukça yüksektir. Hastalık genellikle iki taraflı olduğu için bir taraf başarılı oldu ise diğer kulak da 1 sene kadar sonra ameliyat edilir. Genel durumu ameliyata izin vermeyen hastalarda ve bazı özel koşullarda ise işitme cihazı uygulaması sonraki seçenektir.
BURUN HASTALIKLARI
Deviasyon
Burnun orta kısmı önde kıkırdak arkada kemik yapıdan oluşur.Deviasyon bunun bir bazen iki tarafa kaymasıdır.Halk arasında burnumda kemik var denilen hastalık budur.Bu bizim ülkemizde sık rastlanan bir durumdur.Hastalar burun tıkanıklığı,horlama,baş ağrısı,ağzı açık uyuma,koku alma bozukluğu,burun kanaması şikayetleriyle bize başvururlar,bazı hastalarsa kbb muayenesinde tesadüfen fark edilirler.Sıklıkla travma nedeniyle olabildiği gibi doğuştanda olabilir. Burun tıkanıklığının akciğer, kalp,dolaşım sistemi,hatta merkezi sinir sistemi üzerinde dahi birçok bozukluğa neden olduğu yapılan çalışmalarla bilimsel olarak ispatlanmıştır.
Burun Eti
Bu hastalığı burun polibleri ve geniz etiyle karıştırmamak gerekir.Burun etleri normalde burunda bulunması gereken ,diğerleri ise vücut için faydası olmayan yapılardır.Burun etleri süzgeç görevi görür,havayı nemlendirir,ısıtır,temizlerler. Burun etlerinin tedavisinde tıbbi tedavi faydalı olabilir.Burun etlerinde tedavisinde ilaç tedavisi faydalı olabilir.Gerekli durumlarda burun etine küçültme ameliyatları yapılabilir.
Sinüzit
Burna açılan ve içi hava dolu boşlukların iltihabıdır.Son yıllarda özellikler antibiyotik kullanımı yaygınlaşmasıyla iyi sonuçlar alınmakta ve cerrahiye daha az gereksinim duyulmaktadır.Düzelmeyen kronikleşen vakalarda cerrahiye gerek duyabiliyoruz.